top of page
Cliqueu a les imatges per veure-les millor i poder accedir als enllaços.viatges Balcans dones
Konjic - Búnquer ARK D-0

Konjic - Búnquer ARK D-0

Konjic és un poble a les faldes dels Alps Dinàrics i a la riba del riu Neretva que fins als '90 no tenia cap atractiu turístic. Va ser llavors quan es va descobrir que les 3 cases que hi ha al costat de la fàbrica d'armes són en realitat l'entrada secreta a un búnquer nuclear que va fer construir en Tito entre els '50 i els '70 en mig d'una paranoica Guerra Freda. Mai no es va utilitzar, però hi haguessin cabut 350 persones. A més, totes les instal·lacions funcionen encara perfectament.

Mostar - Stari Most

Mostar - Stari Most

Al s XVI els otomans van unir les dos parts de Mostar amb aquest pont únic que, en aquella època, era un prodigi arquitectònic. Això va canviar la vida i la història del poble. També va resistir a totes les guerres i batalles de la història fins l'any 1993, quan l'exèrcit croata el va fer volar. Sabia que seria un fort atac a la moral de la població. I tant va ser així que, va ser el primer que van restaurar en pic va arribar la pau.

Mostar - Basar

Mostar - Basar

Perdre's pels carreronets de les dues bandes del pont és un gran plaer. Sobretot, anar a dinar al Konoba Taurus i demanar una safata gegant de carn, verdures farcides i amanida. I després, un cafè o una cervesa al pub Black Dog. Regalats!

Mostar - Cementiri Memorial Partisà

Mostar - Cementiri Memorial Partisà

Mostar va ser partisà durant la II GM i per això el Tito va fer construir aquest cementiri memorial que representa Mostar amb el riu i el pont i on hi ha 810 dels partisans que van vèncer els Axis Ustaše i els nazis. La llàstima és que ara està deixat de la mà de Déu: herbes, brossa i tombes trencades ultratgen la memòria dels qui van morir per guanyar la guerra de les idees. Tot i així paga la pena de visitar-lo, i encara més si gràcies al turisme comencen a cuidar-se'n de nou.

Mostar - Riu Neretva

Mostar - Riu Neretva

Mostar - Museu de la guerra 92 - 95

Mostar - Museu de la guerra 92 - 95

Aquest museu és un dels imprescindibles per entendre una mica què és el que va passar a BiH del 1992 fins al 95. Això sí, feu el cor fort abans d'entrar-hi perquè és molt dur. N'hi ha un d'igual a Sarajevo.

Sarajevo - Socialisme i jueus

Sarajevo - Socialisme i jueus

Aquest edifici de colors que la gent local diu que és el més lleig de la ciutat, fou construït l'any 1982 per donar una imatge de modernitat al món abans dels jocs d'hivern del '84. D'entrada, podem pensar que la gent és una mica exagerada perquè no és ni de bon tros el més lleig de la ciutat. El problema és la ubicació. És a primera línia del riu, on tots els edificis són d'estil austrohongarès. A més, queda encaixonat amb l'única església jueva de Sarajevo. La gent hi volia una zona verda.

Sarajevo - Cementiri jueu

Sarajevo - Cementiri jueu

Les vistes privilegiades d'aquest cementiri jueu de 500 d'història van fer que s'hi instal·lessin els franctiradors per disparar a la gent durant els 3 anys de setge a la ciutat.

Sarajevo - Homenatge als nens

Sarajevo - Homenatge als nens

Si feu girar aquests pilars i tanqueu els ulls, sentireu el soroll dels nens quan juguen al parc. Els noms que hi ha escrits, són els noms d'alguns nens que van morir durant la guerra.

Sarajevo - Ajuntament

Sarajevo - Ajuntament

L'ajuntament d'estil moresc també va ser un objectiu durant el setge i va quedar ben malmès. Per sort, l'han pogut refer. Malauradament, també era la biblioteca i s'han perdut més de 2.000 llibres impossibles de recuperar.

Sarajevo - Galeria Srebrenica

Sarajevo - Galeria Srebrenica

Grafits pintats per militars de l'ONU a les parets d'Srebrenica. 3 anys de guerra i setge. Europa calla i l'ONU permet genocidis i deixa pintades racistes als territoris que ha de protegir. Calceu-vos i no us perdeu la Galerija 11/07/95. L'audioguia és imprescindible.

Roses de Sarajevo

Roses de Sarajevo

Tota la ciutat està plena d'aquestes "roses". Són roses fetes de resina que emulen les taques de sang que envaïen la ciutat durant el setge. Aquesta, concretament, és la que va caure al mercat central i té també un projectil al mig. Massacres de Markale. Els civils d'aquest mercat van ser, dos cops, objectius per abatre. Aquesta rosa és el record del primer cop, l'any 1994.

Sarajevo - Fàbrica Sarajevsko

Sarajevo - Fàbrica Sarajevsko

L'any 1864 obria les portes aquesta fàbrica de cervesa construïda sobre una deu d'aigua ben pura i des de llavors, ni en temps de guerra, no ha parat de produir. Durant els 3 anys de setge es va convertir en un dels objectius principals de l'exèrcit serbi perquè tothom, malgrat jugar-s'hi la vida, hi anava cada dia a buscar aigua. Tasteu totes les seues cerveses i aneu al bar, és tot una meravella! En sóc molt fan! Com a curiositat, és davant un monestir franciscà (no se la saben llarga!).

Sarajevo - Acadèmia de Belles Arts

Sarajevo - Acadèmia de Belles Arts

Inaugurada el 1899 com a església evangelista, ara és l'Acadèmia de Belles Arts de la Universitat de Sarajevo. L'edifici és a prop del centre i, encara que no hi trobeu cap exposició, paga la pena de veure. El pont va ser dissenyat per un dels estudiants i el bucle significa la unió entre la vida espiritual i la secular.

Sarajevo - Franz Ferdinand

Sarajevo - Franz Ferdinand

En aquesta cantonada on ara hi ha un museu, va ser on van matar l'arxiduc Franz Ferdinand i la seua dona Sofia. El museu n'explica la història i hi ha una placa commemorativa.

Sarajevo - War Childhood Museum

Sarajevo - War Childhood Museum

En aquest museu s'exposen objectes de gent que van viure la guerra durant la seua infantesa. És un imprescindible perquè és únic. No és habitual conèixer les impressions dels nens en els conflictes i em sembla una idea fantàstica que s'hagin pogut expressar i més encara com ho fan en aquest museu: amb molta sensibilitat.

Sarajevo - Cal Tossut

Sarajevo - Cal Tossut

Cal Tossut seria, més o menys, la traducció del que diu en aquesta façana. L'antic propietari vivia, com molta altra gent, on ara hi ha l'ajuntament però l'Imperi Austrohongarès hi volia edificar. Aleshores van decidir pagar una indemnització a la gent que vivia en aquella zona per enderrocar les cases i que se'n fessin una altra en un altre lloc. Qui vivia aquí s'hi va posar tant de cul que va aconseguir la indemnització i que li passessin casa seua, totxo per totxo, a l'altra banda del riu.

Sarajevo - Pont Llatí

Sarajevo - Pont Llatí

Per aquest pont passava el carruatge amb el Franz Ferdinand i la seua dona quan el serbobosni, Gavrilo Princip, va disparar-los a tots dos des del cafè que hi ha a la cantonada (l'actual museu). Podríem dir que va ser el tret de sortida de la I Guerra Mundial.

Sarajevo - Homenatge als nens

Sarajevo - Homenatge als nens

Aquesta font simbolitza una mare protegint el seu fill i l'aigua, quan està funcionant, són les llàgrimes per tants nens perduts durant el setge. La base està feta metralla fosa, la que els va matar, i hi ha tot de petjades petitetes gravades.

bottom of page